HET IDEE

Het idee van een BMX-Academy is ontstaan nadat de BMX als sport een stijgende lijn heeft ingezet na bekend werd dat het Olympisch zou worden maar de kennisoverdracht bij reguliere clubtrainingen niet. Steeds regelmatiger wordt er hulp ingeroepen van (oud) rijders om trainingen te geven en zodoende kennis en ervaring op de nieuwe generatie over te brengen. Echter, in Nederland en België samen zijn meer dan 50 verenigingen en niet iedere vereniging heeft de luxe om externe trainers in te huren voor iedere training met meerdere groepen.
Robin Uitleg BMX StartVeelal zijn het welwillende ouders van (oud) rijders die vrijwillig de taak op zich nemen om de jeugd het beetje kennis dat ze hebben opgevangen langs de baan over te brengen. Dit moet gekoesterd worden, vooral gezien de schaarste van vrijwilligers tegenwoordig. Jeugdige rijders hebben persoonlijke aandacht en de juiste informatie nodig om de beginselen goed onder de knie te krijgen om de eerste vorderingen te kunnen maken. Echter wordt er tijdens vele clubtrainingen meer overzicht gehouden en ‘gecoacht’ dan er daadwerkelijk per rijder gerichte tips (kunnen) worden gegeven. Dit resulteert in een situatie waar er wel getraind wordt maar eigenlijk niets is geleerd wat uiteindelijk ervoor zorgt dat rijders naar andere verenigingen op zoek gaan waarbij de persoonlijke aandacht per rijder om te groeien terug te vinden is.

HET DOEL

De BMX-Academy heeft als doelstelling om de verenigingen in Nederland en België te voorzien van kwalitatieve trainers met de benodigde kennis om de juiste tips en feedback aan rijders kunnen geven voor de problemen die zij ondervinden. Dit zorgt voor een hoger basisniveau van rijders, ouders die eventueel kunnen assisteren tijdens een training zodat er niet 1 trainer voor een groep van 30 kinderen staat én er gerichte tips gegeven kunnen worden.

HUIDIGE EDUCATIEMOGELIJKHEDEN

Federaties bieden educatie mogelijkheden aan welke gericht zijn op diverse takken binnen de wielersport. Deze zijn veelal gericht op een allesomvattend coaching principe van (kleine) groepen rijders en niet zozeer op het verbeteren van BMX specifieke punten zoals de start/techniek/bochten. Iedere rijder is verschillend en heeft een andere aanpak nodig. Echter, een rode draad binnen de punten waarop gelet dient te worden voor jeugdige rijders draagt bij aan een sterker uitgangspunt voor verdere, gerichte trainingen binnen de actieve BMX-carrière.

HOE PAKT DE BMX-ACADEMY HET AAN

In mijn ogen mist er een educatief programma waarbij het trainen van de jeugd op verenigingsniveau centraal staat. De BMX-Academy zorgt er middels een lesdag voor dat de belangrijkste basiskennis hiervan wordt toegelicht en biedt een jaar lang ondersteuning middels een gesloten online community waarbij study cases en andere informatie onderling zal worden gedeeld.
Doordat alle punten aan bod komen om een rijder te verbeteren (waar moet ik op letten, wat gebeurt er, welke tip koppel ik aan wat ik zie) is de Academy niet alleen voor traineRobin geeft persoonlijke uitleg bij BMX startsrs maar ook voor ouders en rijders zelf zeer interessant. Ouders staan langs de kant, vaak niet wetende waar zij exact op moeten letten terwijl rijders regelmatig niet zichzelf kunnen verbeteren omdat ze niet weten waarom ze bijvoorbeeld een fractie meer naar achter moeten staan bij het hek of het pedaal hoger/lager moeten zetten. De BMX-Academy zorgt ervoor dat dit verleden tijd zal gaan zijn!
De toevoeging van een community zorgt ervoor dat de kennis niet het ene oor in en het andere oor uitgaat maar blijvend is en altijd kan worden teruggekeken/teruggelezen. Een unieke aanpak om de kwaliteit te garanderen! De content die gedeeld zal gaan worden binnen de community wordt grotendeels bepaald door haar leden. Ook zullen er (groeps) uitdagingen komen waarbij in groepen online samengewerkt dient te worden met andere leden om een study case uit te werken om zo verschillende invalshoeken te ontdekken om een probleem op te lossen. Via deze weg wordt er gezorgd dat ieder lid gedurende het jaar actief zijn/haar kennis blijft updaten en dit kan vertalen naar kwalitatief hoogstaande trainingen. Als trainer zijnde krijg je de grootste voldoening door een rijder te helpen groeien. Als dat gebeurt naar aanleiding van de juiste tips die je hebt gegeven, dan geeft dat een ultiem gevoel! Zorg ervoor dat je het verschil kunt maken voor de rijder en krijg hierdoor nog meer motivatie om kwaliteit te bieden!

DE TOEKOMST BEGINT NU

Al tientallen jaren staat de actieve kennisoverdracht naar jeugdige rijders stil. Als land zijnde kan er nu een zeer grote stap voorwaarts gezet worden naar een professionelere aanpak mét behoud van plezier binnen de reguliere clubtrainingen. Rijders van alle leeftijden hechten waarde aan een persoonlijke aanpak en ook de ouders zien inmiddels het belang hiervan in om te verbeteren en plezier te houden. Alleen al om de persoonlijke aandacht wordt er steeds vaker gezocht naar een trainer die dit kan bieden waarbij de rijder ook meer plezier heeft in het trainen. De BMX-Academy zorgt ervoor dat je als ouder, rijder of trainer kwaliteit kunt bieden aan welke rijder dan ook, in wat voor groep dan ook.

Klik op de knop hieronder om je mailadres achter te laten en vrijblijvend info te ontvangen!